Kireçli Su Isıtıcısının Zararları:
Su ısıtıcısının üzerindeki kireç sağlığa zararlı değildir ancak yine de zaman zaman temizlenmesi gerekir Hemen hemen herkesin mutfağında şüphesiz bir su ısıtıcısı veya kahve makinesi vardır. Çay veya kahve demlerken bunlara baktığınızda , içinde bir film olduğunu fark etmiş olabilirsiniz. Bu, suyunuzda mineral birikmesidir ve su ısıtıcınızın veya kahve makinenizin kirecini düzenli olarak temizlemezseniz cihazın duvarlarında ve altında birikir. Peki sağlığınıza zararlı mıdır ve en sevdiğiniz fincan kahvenin veya çayın tadını etkileyebilir mi?
En yaygın kireç türü, “sert su” bulunan bölgelerde yaygın olan kalsiyum karbonattır. Bu plak, kalsiyumun bikarbonatla reaksiyona girerek kalsiyum karbonat veya kireçtaşı oluşturmasıyla oluşur. Bu mineral suda çözünmediği için kireç şeklinde çökelir.
Uzmanlar, diğer ölçek türlerinin arasında “bakterilerin yanı sıra muhtemelen mantarlar ve virüsler de dahil olmak üzere çeşitli mikroplardan” oluşan “biyofilm” bulunduğunu söylüyor.
“Bu biyofilmlerin nerede var olabileceğine yönelik çalışmalar yapıldı ve damlama tepsisinde,
Sağlık riski açısından bakıldığında, kahve makinesindeki veya su ısıtıcısındaki kireç, en azından tek başına çok fazla zarara neden olmaz. Ancak zamanla kireç kontrol edilmezse cihazın kendisine zarar verebilir, cihazdaki tüpleri tıkayabilir ve suyun ısınmasını engelleyebilir, diyor Kanada’daki Guelph Üniversitesi’nden gıda bilimi profesörü Keith Warriner.
Bunun en büyük riskinin, bu tür tıkanmaların “kahve telvesi üzerinde büyüyebilecek küf birikimi için alanlar yaratabilmesi” olduğunu belirtiyor. Bu küf, suda hoş olmayan bir tada neden olabilir ve daha ciddi durumlarda, mikotoksinlerin (mikotoksinlerin, yani bazı küflerin ürettiği ve gıdayı kirletebilen toksik bileşiklerin) yutulmasına neden olabilir. Mikotoksinlerle kontamine olmuş yiyecekleri yemek mide bulantısı ve kusma gibi semptomlara yol açabilir ve uzun vadeli sağlık riskleri arasında bağışıklık sisteminin baskılanması, kanser ve üreme sorunları sayılabilir.
Biyofilm ayrıca Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa ve Acinetobacter baumannii gibi patojenleri barındırabileceğinden sağlık açısından da tehlike oluşturur. Ancak 71 santigrat derecenin üzerindeki suyla temas eden patojenler hayatta kalamaz.
Aynı zamanda uzmanlar, kullanıcılar için en büyük endişenin ölçek ya da film olmaması gerektiğine dikkat çekiyor. Bunlar, su ısıtıcısının sapının en sık temizlenmesi gerektiğini, düzenli olarak dokunulduğunu ancak nadiren temizlendiğini belirtiyor. Su ısıtıcısını başkalarıyla, örneğin ofiste aynı mutfak alanını paylaşan meslektaşlarınızla paylaşıyorsanız bu özellikle önemlidir.
Özetle:
Sağlığa Zarar Verir: Kireç, küf ve bakteri oluşumuna zemin hazırlayarak sağlığınızı tehlikeye atabilir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için risk oluşturur.
Lezzeti Bozar: Kireçli suyun tadı metalik ve nahoş olur. Bu durum, çay ve kahve gibi içeceklerin lezzetini de olumsuz etkiler.
Isıtma Performansını Düşürür: Kireç tabakası, ısı transferini engelleyerek cihazın daha fazla enerji harcamasına ve ısınma süresinin uzamasına neden olur.
Cihazın Ömrünü Kısaltır: Yoğun kireçlenme, su ısıtıcısının arızalanmasına ve ömrünün kısalmasına yol açabilir.
Kireç hiç temizlenmezse sağlığa zarar veren küf ve diğer zararlı bakterilerin oluşmasına neden olabileceği gibi suyun tadını da olumsuz etkileyebilir.